Reis oktober 2014

Reis oktober 2014

We mogen terugkijken op een reis met vele prachtige contactmomenten tussen de kinderen en de clowns Moon en Tuut. Tevens was de training “Contact & Joy 2” zeer geslaagd; de training was deze keer met name gericht op observaties en emoties.

We hebben drie instellingen bezocht, te weten Prichindelul, Turnu Rosu en Medias. ‘s-Morgens speelden de clowns voor de kinderen en ‘s-middags hebben we de trainingen gegeven aan de personeelsleden van de instellingen.

Deze reis was er weer een nieuwe clown bij, Tuut (Marieke).
Met haar hebben we er weer een hele mooie clown bij. Marieke heeft ook veel ervaring in het geven van trainingen en is dus ook inzetbaar als trainer, wat ze tijdens deze reis direct in praktijk heeft gebracht. We zijn blij dat we nu 3 trainers hebben, dit vergroot de flexibiliteit in de planning.

Voordat wij afreisden naar de te bezoeken instellingen hebben we maandag eerst een gesprek gehad op het Directorat (kinderbescherming Sibiu). Laura Vilsan (General Manager) gaf aan dat ze weer erg blij is met onze komst en heette ons hartelijk welkom. Ze zei tevens wederom dat ze erg blij is met de trainingen die we geven omdat ze de missie en visie van het directorat ondersteunen en tevens omdat men men zelf niet over trainingen beschikt die ter plekke in de instellingen gegeven kunnen worden.

We worden heel hartelijk ontvangen door de directeuren en de staf van de bezochte  instellingen, we kregen zelfs een “welkom thuis” te horen. Hoe mooi is dat!

En zoals we dat al een beetje gewend zijn herkenden sommige kinderen de clowns, zelfs zonder neus.

Tijdens het spelen in één van de instellingen zagen we dat onze training echt impact heeft. Een van de personeelsleden had haar neus opgezet, die ze tijdens een vorig bezoek van ons had gekregen, en ging contact maken met een kind; later nam de moeder van het kind de neus over en ontstond er uiteindelijk een bijzonder ontroerend en mooi contact tussen moeder en kind.

Ook deze reis heeft voor de kinderen weer vele mooie momenten van geluk en blijdschap gebracht. Wat waren ze blij met onze komst! Je zag de kinderen stralen! Je kon de kinderen die in hun bedjes lagen echt zien genieten van de momenten van contact met de clown. Ik (Martijn) heb als begeleider echte kippenvel-momenten gehad.

In totaal hebben we voor ca. 150 kinderen gespeeld.

De training is door het personeel weer heel goed ontvangen.  De deelnemers waren allen mensen die met kinderen in contact komen, zoals verzorgers, managers, psychologen en ook chauffeurs. Ze hebben een certificaat ontvangen wat op basis van het door ons geleverde sjabloon door het directorat vertaald is. Monique en Marieke hebben de certificaten persoonlijk ondertekend, evenals de directeuren van de instellingen.

Tijdens de evaluatie van de trainingen met het personeel kregen we regelmatig de opmerking dat ze druk, gejaagd en met problemen de training in gingen en er blij en relaxed weer uit kwamen.

Een persoon gaf aan dat ze eindelijk “de controle los kon laten”. Daar was ze erg blij mee. Meerdere personen gaven aan dat ze hun collega’s eindelijk “zonder masker” hebben gezien.

Daarnaast gaven deelnemers aan dat ze tijdens de training hebben ervaren dat het meenemen van hun eigen emoties naar de kinderen van grote invloed kan zijn, zowel positieve als negatieve emoties.

Nog een paar reacties waren:

“Ik ga de emoties gebruiken in het contact met de kinderen”;

“Hier is veel verdriet, nu voelde ik blijheid. Dank je wel Clowns for Life”.

Als begeleider heb ik weer heel veel kleine wondertjes zien gebeuren. De samenwerking tussen Moon en Tuut, de blije kinderen, de glimlachjes op de gezichten. De enthousiaste personeelsleden tijdens de trainingen. En niet te vergeten de hartelijke ontvangst op het Directorat en in de tehuizen. Het voelt echt als “ thuis”.

Reacties

reacties