Reis april 2014

Reis april 2014

Zondagmorgen 5 april vertrokken we naar Roemenië, voor mij (Martin) de eerste keer. Na een voorspoedige reis werden we warm onthaald in pension Lungu; vader, moeder en dochter heetten ons heel hartelijk welkom.

Deze reis was een clownspel- en trainings-reis; we zouden 3 instellingen gaan bezoeken, s-morgens spelen en ‘s-middags trainen.
In totaal hebben Blos en Moon gespeeld voor ca. 140 kinderen en hebben Monique en Wendy 38 medewerkers van de instellingen getraind!

Daarnaast hebben we kennis gemaakt met de nieuwe directrice van de kinderbescherming; een zeer fijne, inspirerende ontmoeting! En we hebben een trainings-evaluatie bezoek gebracht aan Casa-Lumini; hier heeft men beide trainingen al gehad.

Clownspel

Ik had natuurlijk al heel veel foto’s filmpjes gezien en verhalen gehoord maar “real-life” zien wat de impact van het spel van Blos en Moon is, is indrukwekkend en natuurlijk veel sprekender dan de verhalen. Het was roerend om te zien hoe de kinderen tijdens het clownspel geraakt werden door Moon en Blos. De fantastische contactmomenten die er waren tussen de clowns en de geretardeerde kinderen! De kinderen die veranderen van in het begin een beetje afstandelijk tot helemaal open en vol overgave en lol na een aantal minuten spelen door de clowns.

Een heel speciaal moment was toen een geretardeerd meisje die Moon ca. 5 jaar geleden had gezien in een andere instelling, nu een jonge moeder, Moon herkende en heel erg ontroerd raakte. Ze bleef de hele rest van de dag ook in de buurt van ons, ook tijdens de training. Zo is zo duidelijk zichtbaar wat de grote impact is van -al is het maar één keer- écht gezien worden. Dit gebeurde overigens veel vaker; op het moment dat kinderen die al eerder ons spel hadden ervaren de clowns zagen, begonnen ze te stralen, gingen ze helemaal open!

Training

Het was mooi om te zien hoeveel deelnemers er waren voor de training, in totaal dus 38 in drie tehuizen. De trainingen in vereisen een grote flexibiliteit van de trainers; het is namelijk veel “hectischer” dan we gewend zijn in Nederland; telefoons die overgaan, mensen die even de deur uitlopen en weer terugkomen, kinderen die even binnenlopen op zoek naar een begeleider. Echter de impact die de trainingen hebben komt  eigenlijk het best tot uiting in de feedback van de deelnemers, waaruit hieronder een greep:

 

 • “first I found it very strange, later joyful and a lot of fun, refreshing!”
 • “I went out of the prison and in I am free now”.
 • “I now can use my experience from this training for relaxation with the autistic children”.
 • “I felt connection in the team for the first time; very important!”
 • “It was beautiful, I forgot my worries, I feel younger.”
 • “It was very nice to be together with all colleages; that almost never happens.”
 • “Normally we don’t laugh any more; I was very nice to laugh and experience joy again.”
 • “It was a time out; I went from rational to feeling; normally I am thinking all day, now I remembered how to feel. I had an insight: we always try to connect to the childeren via logic. But the children do not respond logically but they respond by feeling. So if we can also connect with them via feeling, that’s much better. And put a little joy in our contact with the childeren, that’s better! – Thank you!”
 • “Today I felt a change of routine, I felt the joy of a child to play. It is useful in my daily life in contact with my son and in contact with the childeren I care for. It is useful to “break the routine” and do something else than normal.”
 • “I now feel clear, pure, warm…I have not enought words to express what I feel.”
 • “I felt like a child again, ready to play, ready to enjoy and I am happy that I could share this with you”.

 

Het was een fantastische reis!

Reacties

reacties