Elkerliek

elkerlieklogo

Wij steunen stichting Clowns for Life

Clowns for Life, een geweldig initiatief. Een clown is universeel, grenzen vervagen.

Kinderen worden meegenomen in een andere wereld. Moon (één van de clowns die in ons ziekenhuis speelt) heeft hiertoe het initiatief genomen en onderstaand mijn indrukken wat een clownsbezoek voor verschil uit kan maken, zowel voor kinderen als voor de verzorgers.

Door clownsspel contact maken en daardoor het kind weer kind te laten zijn vind ik geweldig. Dit initiatief van Clowns for Life draag ik een warm hart toe.

Hieronder een impressie over hoe wij een clownsbezoek ervaren: Iedere maandagmiddag feest en dat op de kinderafdeling van het Elkerliek ziekenhuis.

Sinds 7 jaar komen elke maandag de cliniclowns op bezoek. O.a. onze Moon. De clowns horen er echt bij. De maandag is dardoor een speciale dag in de week. De clowns spelen het spel van de kinderen, zij dragen bij aan het broodnodige comfort op onze afdeling. Een ziekenhuisopname, zelfs al hoef je maar een dagje in het ziekenhuis te blijven, is een stressvolle situatie voor een kind en niet te vergeten voor zijn ouders. Een kind kan alleen beter worden als het zich veilig en begrepen voelt, kortom op zijn gemakt voelt.

De cliniclowns passen in deze visie. Zij zijn zo opgeleid dat ze de kinderen het vertier kunnen bieden wat op dat moment past bij het kind en bij de situatie. Het kind bepaalt wat er gebeurt, dat geeft een enorm veilig gevoel en echte ontspanning. Ze bieden het kind afleiding van het hoogste niveau. Het kind geeft het tempo aan en tot hoever het spel kan gaan en er wordt nooit de grens van het kind overschreden. Enorm knap werk. Het zijn vakmensen.
Als afdelingshoofd ben ik erg onder de indruk van datgene wat de clowns laten zien en wat ze bij kinderen teweeg brengen en ook noet te vergeten wat zij voor ouders betekenen.

Zij bieden het kind dat extra beetje comfort wat hij wel kan gebruiken in het ziekenhuis. De kinderen die met grote regelmaat komen bouwen stuk voor stuk een band op met de clowns wat maakt dat ze met plezier naar het ziekenhuis komen. Ik vind het bijzonder om te zien dat ze voor elk kind, ongeacht zijn of haar leeftijd, geestelijk niveau, lichamelijk welbevinden een op maat gemaakt spel leveren. Echt zorg op maat zou je kunnen zeggen. Wat kan ik me dan als hoofd nog meer wensen. Alle professionals van onze afdeling, de kinderartsen, kinderverpleegkundigen, pedagogisch medewerksters, zijn ervan overtuigd dat de clowns er gewoon bij horen; dat maakt ons zorgproces compleet.

Marjo van Kruysdijk
Verpleegkundig afdelingshoofd Elkerliek Ziekenhuis te Helmond

Reacties

reacties